Header widget area left
Header widget area right

Varianta PSD — ALDE a legii salarizării, un risc pentru România

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

Legea salarizării propusă de coaliția PSD — ALDE nu este altceva decât o încercare de a cârpi actuala situație a salarizării din sistemul public. Proiectul legii, în stadiul în care se află, demonstrează că a fost conceput în grabă de către majoritatea parlamentară, având scop electoral i nu pentru a fi orientat către îndreptarea breșelor din sistemul public de salarizare.

PNL este de acord cu adoptarea unei legi pentru a îndrepta inechitățile salariale din sistem, însă o lege construită în mod responsabil, după dezbateri amănunțite, care să fie în acord cu situația economică reală a țării.

Comisia Europeană a avertizat România în privința legii salarizării propuse de guvernul PSD — ALDE că aceasta reprezintă un risc pentru evoluția economică a țării. Potrivit oficialilor europeni, această lege este asemenea unei bombe cu ceas, ambalate frumos.

Încă o dată se dovedește faptul că avem o guvernare defectuoasă, un guvern condus mai mult de șeful PSD, Liviu Dragnea, iar direcția în care se îndreaptă țara este una periculoasă.

Cei din PSD au venit în fața românilor cu promisiunea realizării unui proiect al legii unitare a salarizării în sistemul bugetar, însă, de fiecare dată s-au încurcat în prea multe promisiuni și discuții fanteziste.

Legea salarizării conține o serie de anomalii, pe care inclusiv sindicatele le-au scos în evidență. PNL a depus 150 de amendamente la legea prezentată de coaliția de guvernare, astfel încât să corectăm greșelile făcute de PSD și ALDE.

PNL dorește ca legea salarizării bugetarilor să fie adoptată doar după o dezbatere publică transparentă, astfel încât să rezulte o lege care să se aplice ani buni după adoptare și a cărei implementare să fie sustenabilă. Modul în care a fost construit proiectul normativ mă face să cred că va avea aceeași soartă ca Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, adică nu se va implementa niciodată.

În primul rând, proiectul de lege al coaliției PSD — ALDE nu este însoțit de o evaluare, de un studiu de impact. Nu se precizează nicăieri în lege care este impactul bugetar pentru aplicarea acesteia și nu se cunoaște cât va dura suspendarea actualizării pensiilor de serviciu și când urmează a fi plătiți banii aferenți.

M-aș fi așteptat la mai multă cooperare din partea PSD-ului în privința legii salarizării, însă aceștia refuză să ofere explicații cu privire la sustenabilitatea acesteia. Ministrul de Finanțe Viorel Ștefan fuge de Parlament pentru a nu da detalii cu privire la această lege. De ce oare refuză ministrul să vină în fața parlamentarilor? Pentru că este conștient că legea salarizării și măsurile economice propuse de guvern nu sunt sustenabile?

Comments are closed.