Header widget area left
Header widget area right

Termoficarea Galaţiului – o continuă enigmă pentru conducerea Primăriei

Stanga George
0 comentarii
Uncategorized

Pesediştii continuă şi în noua legislatură a Consiliului Local să se comporte aşa cum au învăţat ei mai bine de-a lungul timpului, adică având impresia că Galaţiul este propria lor moşie, pe care pot face şi desface tot ce îşi doresc şi cum doresc. Vechii probleme a termoficării în Galaţi nu i s-a găsit o soluţie nici de fosta administraţie, nici de actuala conducere a Primăriei, dar în schimb pesediştii au grijă să îşi pună în funcţii cheie acoliţii cărora le sunt datori pentru susţinerea din campania electorală şi pentru faptul că i-au ajutat să preia conducerea oraşului şi a judeţului.

La Calorgal trebuie identificate cele mai bune soluţii pentru a scoate societatea din criza pe care o traversează şi pentru a o readuce pe profit. În schimb, în lipsă de soluţii, conducerea Primăriei şi a Calorgal consideră că e mai simplu să dea oameni afară, să lase pe drumuri angajaţii doar pentru că nu sunt capabili să rezolve o situaţie critică care în alte oraşe nu există.

Deciziile importante cu privire la Calorgal trebuie să aibă în vedere, în primul rând, o reorganizare a instituţiei şi identificarea motivelor pentru care la Galaţi, spre deosebire de Iaşi, de exemplu, lucrurile în privinţa termoficării nu funcţionează. Abia apoi vezi dacă poţi repune pe picioare instituţia, iar după aceea te poţi gândi şi la restructurări, dar doar dacă e nevoie.

Dacă e să luăm în considerare două variante, cea de a închide Calorgal – prin susţinerea de alternative individuale, şi cea de modernizare a sistemului centralizat prin redimensionarea sistemului de transport şi distribuţie şi atragerea de fonduri nerambursabile necesare retehnologizării, nu cred că trebuie să o evităm pe prima şi să ne axăm numai în a identifica soluţiile pentru a o pune în aplicare exclusiv pe a doua. De ce? Pentru că un număr important de gălăţeni, care depăşeşte 30 de mii, este racordat la acest sistem.

Zilele trecute a avut loc o serie de consultări cu factorii decidenţi în problema termoficării municipiului Galaţi, la care au participat directorul general al Electrocentrale – CET, directorul tehnic al Calorgal şi un invitat din partea mediului academic. Nimeni însă din partea partidelor reprezentate în Consiliul Local! Niciun consilier al PNL nu a fost invitat la această discuţie. Nu poţi să găseşti soluţii prin a exclude de la masa discuţiilor şi reprezentanţii Consiliului Local. Galaţiul nu este moşia nimănui, ci trebuie să existe o cooperare între toate părţile implicate.

Celor din PSD, dar şi celorlalţi susţinători ai lor din Consiliul Local, le recomand să arunce o privire la sistemul de termoficare al Iaşului, acolo unde problemele par a fi rezolvate (http://www.radiohit.ro/index.php/2016/07/13/veolia-energie-iasi-extinde-sistemul-centralizat-de-termoficare-in-cartierul-copou/). Cum este oare posibil că numai în Galaţi luăm în calcul închiderea Calorgal şi reducerea personalului, iar în alte zone lucrurile pot să funcţioneze cum trebuie? Este o chestiune de voinţă din partea factorului decident pentru ca problemele termoficării să fie rezolvate.

În final, atrag atenţia asupra unui singur aspect: suntem spre finalul lui iulie, mai avem o lună de vară, iar apoi ne îndreptăm încet – încet către sezonul rece. Se va rezolva problema termoficării până atunci? Sau gălăţenii vor infrunta din nou frigul cum vor putea?

Tags: , , ,

Comments are closed.