Header widget area left
Header widget area right

Terente Tudose și banda sa ministerială atacă justiția și economia României

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

De la încheierea sesiunii parlamentare de primăvară, în România s-au petrecut foarte multe lucruri în privința actului de guvernare. Învestirea noului guvern ne-a arătat că PSD a renunțat cu totul la programul de guvrnare pentru care a fost ales, putând astfel să ne așteptăm la orice din partea guvernului.

Și într-adevăr, ne-am trezit cu o mulțime de surprize din partea acestui Executiv compus din PSD și din ALDE. Ultimele săptămâni au reprezentat un atac la economia României și la statul de drept din țara noastră. În ceea ce privește modificările legilor justiției oamenii au ieșit în stradă, partenerii internaționali au reacționat în cel mai dur mod față de modificările pline de interes politic. PSD nu s-a lăsat și a reconfirmat că susține până la capăt proiectul propus de ministrul de justiție.

Însă, ceea ce mă îngrijorează și mai tare și îi afectează direct pe cetățeni, dar și mediul de afaceri din țara noastră sunt măsurile economice ale guvernului Tudose. Una după alta, măsurile propuse de guvernul Tudose pun presiune asupra întreprinzătorilor, a celor care vor să investească în România. Cel mai grav este că pun presiune pe români, pe veniturile acestora. Trecerea contribuțiilor la angajat vor face ca salariile să scadă, vor face ca promisele creșteri salariale să fie doar pe hârtie. În același timp, nu doar că se umblă la salarii, mai nou au intrat în vizorul guvernanților și pensiile din pilonul II. Banii acumulați în pilonul II încep să le facă cu ochiul lui Terente Tudose și bandei sale ministerială.

Acestea sunt doar câteva din efectele pe care românii le vor resimți. La acestea se adaugă majorarea accizei la carburanți care va duce la o majorare a prețurilor și o scădere a consumului. Am fi naivi să credem poveștile de adormit copiii ale celor de la guvernare că dacă mărești o taxă nu vor exista consecințe.

Dar, pe lângă aceste aspecte, România tinde să devină în relația cu mediul privat, cu băncile, asemenea statelor din America Latină. În toate țările civilizate băncile reprezintă inima economiei capitaliste, a economiei libere de piață. Băncile sunt locurile unde oamenii își depun banii pentru a-i ține în siguranță și pentru a obține venituri suplimentare de pe urma depozitelor pe care le depun.

Cu toate acestea, băncile au devenit un dușman al guvernului Tudose. Este inacceptabil pentru un premier al unei țări europene să le spună cetățenilor să nu își depună banii în bănci și să le compare cu un celebru bandit din Brăila. Circulația banilor prin bănci este în general un instrument care ajută statul și care practic luptă împotriva evaziunii fiscale.

Gândirea lui Mihai Tudose este mai degrabă specifică perioadei de început de secol XX, atunci când oamenii își țineau banii la saltea, în ciorap. E grav că un premier și un fost ministru al economiei nu înțelege rolul pe care băncile îl au. În lumea civilizată oamenii apelează la bănci. În lumea civilizată băncile sunt acelea care finanțează economia.

Ironia face că tocmai băncile pe care le critică atât de vehement Mihai Tudose sunt instituțiile la care guvernul condus de același Mihai Tudose  a apelat în mod constant în ultimele luni. Guvernul s-a împrumutat cu peste 18 miliarde exact de la aceste bănci pe care le atacă sistematic.

Nu înțeleg care e scopul acestor atacuri. Oare chiar atât de iresponsabil să fie premierul încât să își dorească să genereze o criză economică artificală? Mâine ne putem trezi că băncile încep să se retragă din România ca urmare a afirmațiilor iresponsabile. Ce facem atunci? Acest comportament e  inacceptabil pentru un om care se află în fruntea unui guvern al unei țări europene în mileniul al treilea

Dar nu doar băncile sunt vizate de guvernul Tudose, ci și mediul de afaceri. Măsura TVA split nu e altcevat decât o lovitură dată întreprinzătorilor din țara noastră. Actul introducerii TVA split va genera efecte extrem de grave în economie. Dar cui să îi pese?

Devenim o țară în care se fac experimente pe mediul de afaceri prin introducerea unui sistem de plată a TVA care creează grave prejudicii companiilor. Pentru a putea avea un asemenea sistem ai nevoie de implementarea unei anumite tehnologii, lucrurile să fie deja puse la punct în privința ANAF. La cum arată lucrurile acum, va fi un sistem neaplicabil, care din păcate, dacă PSD persistă în această intenție criminală, va genera efecte extrem de grave în economie, ducând la închiderea multor companii, ducând la creșterea costurilor de finanțare din cauza unei măsuri care nu va reuși să crească încasările la TVA și nu va face altceva decât să-i penalizeze pe bunii platnici .

România condusă de Dragnea și Tudose este o țară care arată mai degrabă cu una din țările Americii Latine, sub nicio formă cu una europeană. Modelul aplicat de Dragnea e preluat din state unde democrația, guvernarea liberală sunt noțiuni greu de înțeles. Cei doi care au speriat Vestul cu măsurile lor, Dragnea și Tudose, trebuie să renunțe la gândirea promovată în dictaturi și să înceapă să își îndrepte privirea către Europa, către statele europene. Altfel, riscăm ca drumul nostru să fie unul care alunecă spre vremuri demult apuse prin jertfa românilor, în loc să ne dezvoltăm și să devenim o țară cu adevărat europeană.

Declarație politică susținută în Senatul României

Comments are closed.