Header widget area left
Header widget area right

Promovarea unei „Axe creative a oraşului”: Mobilizarea agenţilor economici din domeniul tehnologiei, IT-ului şi industriei şi coabitarea acestora cu mediul academic

Stanga George
0 comentarii
Uncategorized

M-am decis să vorbesc astăzi despre un aspect din programul candidatului PNL pentru Primăria Galați, Nicușor Ciumacenco, care poate reprezenta baza dezvoltării orașului nostru, şi anume promovarea unei „Axe creative a oraşului”. În primul rând, ce presupune acest aspect? Mobilizarea firmelor din domeniul tehnologiei, al IT şi al industriei, care să vină cu proiecte sustenabile, şi să coabiteze cu mediul academic.

În al doilea rând, Galațiul are un atu pe care îl folosește prea puţin – Universitatea, cea care este, de altfel, piatra de rezistenţă a acestui punct din program. Cred că Galațiul are un potențial foarte mare, şi, din discuțiile pe care le-am avut în repetate rânduri cu gălățenii, mi s-a întărit concluzia că mediul universitar este un element-cheie pentru dezvoltarea orașului nostru. Toate țările din Europa și din lume, care au reușit o dezvoltare economică de lungă durată, s-au bazat pe activitățile de învățământ, de cercetare şi dezvoltare tehnologică. Așadar, avem la Galați un atu important, Universitatea “Dunărea de Jos”, care şi-a ridicat în mod remarcabil ştacheta în elita învăţământului universitar românesc, şi care este un furnizor de forţă de muncă extrem de calificată, în special pentru activitățile din zona economică, industrială și comercială a urbei noastre şi nu numai.

Galatiul reprezintă un centru universitar care devine tot mai puternic şi, din acest motiv, trebuie să înţelegem cu toţii că perspectivele de dezvoltare sunt legate de educaţia înaltă, de capacitatea de a investi în cercetare, inovare şi dezvoltare tehnologică. Şi cred că, Primăria împreună cu universitatea, trebuie să facă un proiect ambiţios, care să constituie baza dezvoltării economice, aşa cum se întâmplă în toate ţările cu economii performante şi dezvoltate. Toate oraşele care au universităţi de top reuşesc să fie mult mai performante decât altele, care nu au o pepinieră eficientă de formare a viitoarelor elite.

Consider că trebuie făcut încă un pas, un pas mai curajos, care să permită consolidarea unor pârghii de dezvoltare urbană. Acest aspect depinde, în special, de mediul de afaceri și de administrația locală, cele două ramuri trebuind să creeze condițiile optime și să pună la dispoziție o serie de facilităţi pentru buna desfăşurare a demersului menţionat.

Vă dau un exemplu foarte simplu, exemplu concret, cum coabitarea dintre administraţie şi mediul universitar funcţionează eficient: Centrul de dezvoltare de la Titu, creat de Dacia, unde lucrează 2.200 de ingineri şi tehnicieni. Acest exemplu fericit poate fi implementat cu inteligenţă, inclusiv în Galaţi, bazându-ne pe oameni calificaţi din punct de vedere profesional.

Vă spun cu toată sinceritatea că Galațiul are un atu major, care poate să aducă o contribuție esențială la dezvoltarea economică, culturală şi intelectuală a regiunii noastre, cu condiția să se facă această legătură între mediul economic și zona de cercetare, inovare, dezvoltare tehnologică.

Pentru a putea pune în valoare acest element-cheie şi pentru a realiza axa creativă a orașului, Galațiul are nevoie de o administrație cu o viziune pe termen lung, de o administrație liberală, care poate oferi liniile directoare pentru implementarea acestui concept.

Nicușor Ciumacenco este persoana care are pregătirea necesară, are echipa care îl suţine, pârghii prin care poate să ducă la capăt un asemenea proiect. Dar pentru a putea ajunge acolo, gălăţenii trebuie să aleagă în luna iunie candidatul PNL pentru Primăria Galați, Nicuşor Ciumacenco.

Peretii_Economia

Tags: , , , ,

Comments are closed.