Header widget area left
Header widget area right

Povara fondurilor europene, pe umerii guvernării PSD – ALDE

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

În ultimele zile au fost făcute publice datele financiare referitoare la situaţia fondurilor europene pe care țara noastră nu le-a absorbit de la Uniunea Europeană. Valoarea fondurilor pe care România a pierdut-o pe exercițiul financiar trecut este imensă şi de neconceput, însumând nu mai puțin de 1,64 miliarde de euro. Realitatea e cruntă și în același timp îngrijorătoare, deoarece ne aflăm în situația în care suntem dați exemplu negativ în Uniunea Europeană, pentru că suma neaccesată de România reprezintă o treime din totalul banilor europeni neaccesați de statele membre. Încă o dată demonstrăm că suntem “oaia neagră” a UE în acest domeniu, acel exemplu tipic de “Aşa nu!”

Făceam un calcul și mă gândeam că acești bani puteau să acopere valoarea a trei poduri peste Dunăre între Galați și Brăila. Fostul premier Tudose semna, în luna ianuarie a acestui an, contractul de asociere dintre Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. (Japonia), privind realizarea podului peste Dunăre de la Brăila, în valoare de aproape 500 milioane de euro. Însă, nu numai despre podul peste Dunăre putem vorbi. Câte sute de kilometri de autostradă se puteau realiza? Câte investiții pentru dezvoltarea comunităților noastre se puteau realiza? Foarte multe.

Ce e mai grav este că cei care ne guvernează nu au învățat nimic din această experiență. Spre exemplu, Guvernul României a finalizat acreditarea autorităților de management abia în a doua parte a anului trecut, adică după 3 ani și jumătate de la demararea actualului cadru financiar. Da, probabil mulți pesediști și aldiști vor spune că a fost vina guvernului tehnocrat, însă guvernul tehnocrat a preluat butoiul cu pulbere de la aceştia şi a încercat să pună lucrurile cât de cât pe picioare.

Însă, realitatea este că guvernul PSD – ALDE al III-lea nu reușește să atragă fondurile europene puse la dispoziţia României.

În perioada următoare va fi depusă o moțiune simplă la Senat de grupul PNL care se va axa tocmai pe această temă şi va reliefa disfuncţionalităţile de la nivelul Ministerului Fondurilor Europene. Este singurul mijloc al Opoziției de a atrage atenția asupra unei situații grave din domeniul fondurilor europene, însă, pentru ca incompetenţa celor de la guvernare să fie înlăturată, este necesară votarea moţiunii inclusiv de majoritatea parlamentară.

 

Comments are closed.