Header widget area left
Header widget area right

Pentru majoritatea PSD – ALDE, până și politica externă este făcută în funcție de interesele de partid

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

DECLARATIE POLITICA

Stimate colege,

Stimați colegi,

Săptămâna aceasta nu voi aduce în atenția dumneavoastră o problemă ce ține de măsurile fantasmagorice pe care guvernarea PSD – ALDE le-a adoptat în scurta perioadă de activitate, ci doresc să atrag atenția asupra unui aspect ce ține de respectarea unor valori și simboluri legate de istoria poporului român.

Pe 23 martie 2017, municipiul Piatra Neamţ va găzdui o şedinţă bilaterală a guvernelor din România şi Republica Moldova. Așa sună un anunț pe care l-a făcut săptămâna trecută președintele PSD Neamț. Îi respect foarte mult pe nemțeni, deoarece Neamțul a avut o contribuție importantă pentru istoria poporului român și pentru cultura noastră.

Problema pe care o ridică această decizie surprinzătoare a guvernului Grindeanu este aceea că omite din această ecuație capitala regiunii istorice Moldova, mai exact Iași, regiune din care face parte și Galați. În Parlament avem reprezentanți ai municipiului Iași care pot vorbi ore în șir despre importanța acestuia pentru cultura și istoria României. Mai mult, avem pe holurile Senatului o expoziție intituală „Iași, oraș regal”.

Modul discreționar în care înțelege să facă politică guvernamentală acest Executiv condus de Sorin Grindeanu atinge noi limite. Sfidarea cetățenilor de care dă dovadă guvernul Grindeanu are la bază, din nou, considerente politice. De ce spun asta? Pentru că, de la Iași este Mihai Chirica, primarul care l-a înfruntat pe Dragnea și care a fost tras pe linie moartă. Tot acest municipiu nu mai reprezintă un interes pentru guvernanți pentru că baronul roșu suprem al Moldovei s-a mutat în Neamț, acolo unde președintele organizației județene e un apropiat al lui Liviu Dragnea.

La fel ca și în cazul fondurilor alocate din bugetul de stat, și de această dată guvernul Dragnea – Grindeanu acționează în funcție de interesul unui grup care se află la conducerea partidului și care trebuie să fie promovat sub orice formă. Să nu uităm că regiunea Moldovei are un buget infinit mai mic față de alte regiuni, iar județul Galați este în subsolul clasamentului în privința alocărilor bugetare, în vreme ce județe dominate de PSD și de liderii apropiați lui Liviu Dragnea vor primi sume importante de la bugetul de stat.

Țin să aduc în atenția tuturor faptul că în 2012, atunci când era premier Mihai Răzvan Ungureanu, alături de omologul său de peste Prut, Vlad Filat, au avut la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași o ședință comună a celor două guverne. Mai mult, guvernul Ponta a organizat în 2015 o ședință comună a guvernelor României și Bulgariei la Craiova, capitala Olteniei.

O astfel de ședință are o însemnătate care depășește spectrul național, deoarece valoarea ei e una geostrategică, de interes internațional. În mod direct sunt interesate de această întâlnire Rusia cu toate serviciile sale și desigur cei din NATO cu serviciile aferente. Însă, în cazul acestei reuniuni, guvernul PSD – ALDE s-a decis să meargă pe varianta Piatra Neamț pentru a mângâia orgoliul unui baron PSD.

Vă întreb pe dumneavoastră, stimați colegi, de ce nu s-a ținut această ședință la Galați dacă tot se dorea să aibă în alt loc și nu în capitala Moldovei? Galațiul este un județ care are graniță cu Republica Moldova, este un centru de tranzit important, este aproape de Capitală. Eu zic că erau mai multe avantaje pentru a organiza o asemenea ședință la Galați, în loc să se meargă până la Piatra Neamț pentru a-i face poftele unui apropiat al lui Liviu Dragnea.

Însă, Galațiul și alte județe din regiunea Moldovei nu contează pentru guvernul PSD – ALDE. Este mai important să promoveze baroni județeni în devenire, în loc să asigure o promovare echitabilă a tuturor județelor țării. Se dovedește încă o dată că degeaba ai conducere PSD în județ pentru că nu ai niciun fel de beneficiu dacă liderul local nu e prieten cu jupânul de la centru. Este un lucru pe care și oamenii trebuie să îl observe, deoarece din cauza acestui raționament, România a trenat în privința dezvoltării.

Din păcate pentru noi toți, până și politica externă a României este politizată excesiv de către guvernarea PSD – ALDE, care nu mai are măsura deciziilor grave pe care le ia. Este o nouă jignire pe care guvernul o aduce locuitorilor din Moldova, nu doar celor din Iași, deoarece orice alt județ putea să găzduiască o asemenea întâlnire. Însă, e mai important cine e liderul organizației județene a PSD în actuala guvernare.

Comments are closed.