Header widget area left
Header widget area right

Nevoia de competitivitate a județelor țării

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

DECLARAȚIE POLITICĂ

Stimate colege,

Stimați colegi,

Obiectivul oricărei guvernări este acela de a crește competitivitatea țării noastre în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene. Făcând o paralelă, la nivel județean obiectivul oricărei autorități locale ar trebui să fie acela de a fi competitivi la nivel național, iar mai apoi la nivel regional.

Însă cum poți să fii competitiv în condițiile în care investițiile lipsesc, iar la orizont nu se întrevăd proiecte care să ajute România sau județele sale să se dezvolte la nivelul statelor europene? Cum putem să reducem decalajul față de alte state ale Uniunii Europene dacă suntem mai preocupați de îmbunătățirea scorului electoral și de creșterea favorabilității cetățenilor față de guvernare, în loc să fim preocupați de mari proiecte?

Nu vă ascund că am fost surprins la învestirea acestui guvern atunci când ministrul de la transporturi a spus că nu poate da o cifră în privința kilometrilor de autostradă care ar putea fi realizați în următorii ani. Pe scurt, nu și-a asumat niciun fel de responsabilitate pentru a crește numărul autostrăzilor din țara noastră, ceea ce ar duce, fără echivoc, la o susținere a dezvoltării țării noastre.

Totuși, aspectul care îmi dă cel mai mult de gândit și care a reușit să atragă atenția analiștilor economici din țara noastră, este cel privind fondul de 30 de miliarde aflat la Ministerul Dezvoltării și care pare a fi pus deoparte pentru a fi dat cu dedicație primarilor din arcul guvernamental. În spațiul economic s-a creat posibilitatea de a lua credite de angajament fără niciun fel de limită, ceea ce înseamnă o recuperare care se va vedea în timp, deci practic se va contoriza la deficitul bugetar în câțiva ani. În plus, a fost exclusă sancțiunea folosirii acestor bani peste anumite plafoane și de la un capitol la altul. Este de neacceptat ca 30 de miliarde de lei să fie folosiți într-un mod discreționar de către guvern.

În timp ce s-a găsit această sumă pentru a se pune la dispoziția Ministerului Dezvoltării pentru a fi împărțită pe criterii politice, românii trebuie să știe că reprezentanții PSD și ALDE din Parlament, alături de Guvernul Grindeanu, nu susțin construcția autostrăzii Moldova, a autostrăzii Sibiu-Pitești și, în general, că refuză orice proiect care nu servește interesele actualei coaliții și ale clientelei politice.

Însă, vorbeam și de susținerea investițiilor la nivel local. Am văzut că, la nivel național, dacă nu ești din tabăra guvernamentală nu ai parte de investiții. Problema este atunci când și la nivel local lucrurile nu stau mai bine. Vă dau exemplul Galațiului, acolo unde administrația PSD a alocat cei mai puțini bani pentru investiții din ultimii 7 ani. Administrația PSD arată preocupare ZERO faţă de investiţiile din municipiul Galaţi. Investiţiile stau la baza creşterii unei comunităţi, iar prin intermediul acestora avem posibilitatea să dezvoltăm Galaţiul, regiunea în care ne aflăm, putem să înfiinţăm noi locuri de muncă bine plătite.

De ce atrag atenția asupra acestei probleme? Pentru că regiunea Sud-Est, formată din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Constanţa şi Tulcea, este la coada clasamentului competitivităţii regionale în UE. Din cele 263 de regiuni din Uniunea Europeană, cel mai slab indice de competitivitate regională este cel al regiunii în care trăiesc gălățenii pe care îi reprezint, indicele competitivităţii fiind de doar 0,07 puncte, în condiţiile în care punctajul maxim este de 100 de puncte.

Regiunea din care face parte judeţul Galaţi stă mai prost decât regiunile din sudul ţării, Regiunea Sud-Vest Oltenia (judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj şi Mehedinţi) şi Regiunea Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman), care au indici de peste 5 puncte. Punctele sunt acordate în funcţie de mai multe criterii, precum stabilitatea macroeconomică, dezvoltarea infrastructurii, a sistemului de sănătate, a învăţământului de bază, în funcţie de piaţa muncii, dar şi din punct de vedere al dezvoltării economice şi al maturităţii tehnologice şi al inovaţiei.

Atrag atenția asupra acestei probleme pentru că, după adoptarea bugetului am ajuns în situaţia în care Teleormanul este paradisul fondurilor din buget, iar judeţele din Moldova sau din regiunea Sud-Est sunt codaşe. Sper ca măcar la rectificarea bugetară lucrurile să stea altfel pentru judeţul Galaţi, deoarece avem nevoie de investiții și este necesară o susținere de la bugetul de stat pentru ca județele din regiunea din care face parte județul pe care îl reprezint să se poată dezvolta și să reducă decalajele față de alte regiuni din Europa.

Vă mulțumesc!

Comments are closed.