Header widget area left
Header widget area right

Interpelare privind proiectul propus de Ministerul Afacerilor Interne – ”Cartea Electronică de Identitate”

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

Adresată: Doamnei Carmen Daniela DAN

                  Ministrul Afacerilor Interne

De către domnul senator: George-Cătălin Stângă

Grupul Parlamentar: Partidul Național Liberal

Obiectul interpelării: Proiectul propus de Ministerul Afacerilor Interne –  ”Cartea Electronică de Identitate”

 

Stimată doamnă Ministru,

În spațiul public a apărut informația potrivit căreia Ministerul de Interne propune înlocuirea actualelor acte de identitate cu carduri electronice, cu cip, care ar permite autentificarea online. Astfel, noua carte de identitate ar include, conform datelor prezentate de mass-media, și informațiile înscrise pe cardul de sănătate. Concluzia pe care oricine o poate trage din aceste lucruri este că acest card de sănătate care funcționează astăzi și-ar înceta valabilitatea.

Doamnă ministru, cardul de sănătate, în momentul în care s-a introdus, a fost prezentat ca fiind o modalitate prin care sistemul de sănătate va reduce pierderile, iar datorită cardului se vor putea face investiții în centrele medicale. Au trecut ani de când a fost implementat acest card de sănătate, iar acum ni se spune că va fi înlocuit, în condițiile în care suma pentru implementarea acestui sistem s-a ridicat la câteva milioane de euro. În total, informatizarea sistemului sanitar a costat, în ultimii 15 ani, peste 300 de milioane de euro, iar prin proiectul pe care îl propune guvernul din care faceți parte, acești bani ar fi aruncați pe apa sâmbetei. Mai mult, cardul de sănătate a fost mai mult nefuncțional în scurta sa viață, existând probleme săptămânal. Implementarea unui alt card nu ar face, dacă ne raportăm la experiența avută cu cel de sănătate, decât să trecem din nou prin aceleași etape.

Doamnă ministru, potrivit proiectului propus de Ministerul de Interne, persoanele care,  „din motive religioase sau de conștiință”, refuză în mod expres obținerea unei cărți electronice de identitate, pot cere emiterea unei cărți de identitate simple. În acest sens, ar fi inutilă aplicarea cărții de identitate, dacă oricine poate să îl respingă.

În consecință, vă solicit să detaliați modalitatea în care doriți să implementați noua carte de identitate, motivele care stau la baza acestui proiect, precum și sumele necesare pentru a implementa acest nou sistem. Totodată, consider că este necesară o clarificare în ceea ce privește cardul de sănătate, deoarece, din punctul meu de vedere, existența a două carduri în mod simultan (cartea de identitate electronică și cardul de sănătate) ar crea confuzie pentru români și pentru funcționari. De asemenea, de ce se impune implementarea unui astfel de sistem dacă există posibilitatea ca românii să nu îl primească, iar valabilitatea sa este una limitată, de 2, 4 sau 10 ani.

Solicit răspuns scris conform Regulamentului Senatului.

Comments are closed.