Header widget area left
Header widget area right

Eşecul guvernării PSD – ALDE aduce finanţele ţării în pragul imploziei

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

Avântul ministrului Teodorovici de la preluarea portofoliului Finanţelor păleşte. Totul, din cauza dezastrului pe care colegii lui pesedişti l-au produs în domeniul finanţelor, rezultat în urma catastrofei create prin măsurile aberante şi nesustenabile.

Cifrele oficiale ale Ministerului de Finanţe nu fac decât să provoace fiori. A doua lună de execuţie bugetară s-a încheiat cu un deficit de 0,6% din PIB. O cifră îngrijorătoare, având în vedere că vistieria statului e programată anul acesta să cheltuie cu doar 3% din PIB mai mult decât reuşeşte să încaseze. Datele, după primele două luni ale anului, oferă perspective sumbre în ceea ce priveşte încadrarea în targetul de deficit de 3% pe care România îl are stabilit.
Soluţia lui Teodorovici la tot acest dezastru în care ne aflăm este una simplistă şi heirupistă: decapitarea întregii conduceri a ANAF. Probabil că, într-un exces de zel, pentru a le arăta cine e şeful, Teodorovici a mers până la a demite orice conducător din instituţia care colectează banii la bugetul de stat. Teodorovici speră că, dacă pune biciul pe ANAF, atunci va avea rezultate.
Realitatea îl contrazice.

Ce e mai grav este faptul că cel pe care l-a pus preşedinte la ANAF, pe postul de salvator al finanţelor ţării, este tocmai Ionuţ Mişa, fostul ministru catastrofă al Finanţelor, predecesorul lui Teodorovici, despre care cel din urmă spunea că nu a făcut nimic pozitiv cât a avut portofoliul Finanţelor Ţării. Ce va face Mişa la ANAF? Vine să creeze haos în instituţia responsabilă cu colectarea banilor la Bugetul de Stat, aşa cum a facut la minister. Activităţi blocate, şefi de direcţii şi servicii daţi afară, totul este paralizat, iar angajaţii lucrează cu teroarea dată de incertitudinea situaţiei. Disperarea lui Teodorovici de a decapita ANAF-ul are drept scop acoperirea găurilor care au apărut în buget. România e intr-un deficit neobişnuit, cum spunea preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Toate acestea sunt consecinţele măsurilor haotice şi inconştiente luate de PSD, iar cireaşa de pe tort este legea salarizării. De ce? Pentru că toate cheltuielile bugetului general consolidat au fost cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent. Cheltuielile cu angajaţii Statului sunt grosul acestora şi au crescut cu 18,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar, ca urmare a aplicării Legii salarizării unitare.

Astăzi, Ministerul de Finanţe este ringul de bătaie al unor băieţi care o fac pe deştepţii, evident pe banii românilor: Teodorovici, Mişa, Dragnea. Ceea ce se întâmplă la Finanţe ne afectează pe noi toţi, ne afectează în ceea ce priveşte veniturile încasate, cât şi din punct de vedere al cheltuielilor din Bugetul de Stat.

În ritmul în care a pornit această a treia guvernare a PSD – ALDE, este mai mult decât evident că drumul spre care ne îndreptăm este cel al unei catastrofe financiare.

Numirea lui Mişa la ANAF poate fi bomboana de pe coliva colectării fiscale din România. Un om care nu a fost bun de ministru de Finanţe, va fi bun ca şef al Fiscului, instituţie în subordinea Ministerului de Finanţe pe care l-a condus? Cu siguranţă că nu. Incompetenţa PSD-ului a fost dovedită, iar la lucruri bune nu ne putem aştepta.

Comments are closed.