Header widget area left
Header widget area right

Curtea Constituțională a confirmat: majoritatea PSD – ALDE a călcat în picioare legea fundamentală a statului român

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a României a confirmat că două acțiuni ale coaliției de guvernare PSD – ALDE încălcau prevederile legii fundamentale a țării. Faptul că actuala majoritate are tendința de a trece peste lege este un lucru cunoscut, iar acum este confirmat și de o instanță supremă, precum CCR. Oare ce dovadă mai vor cei din PSD – ALDE şi susținătorii acestor partide că guvernul pe care îl susțin, că liderii lor politici nu dau doi bani pe legi, pe statul de drept, pe Constituţia țării? Toată acțiunea politică a celor două partide s-a concentrat pe acapararea puterii în stat și pe plasarea acoliţilor în companiile Statului. Însă, asaltul cel mare dat de coaliția de guvernare a fost împotriva justiției, în încercarea lor de a subordona puterea judecătorească factorului politic, astfel încât cei din sfera de influenţă a celor două partide să scape basma curată de problemele cu legea.
Spuneam de două acte normative care au fost respinse de CCR. În primul rând, vorbim despre modificările aduse la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, prin care cei de la guvernare doreau politizarea unor companii ale statului. Astfel, Legea care modifică Ordonanţa a fost declarată neconstituțională, scoţându-se în evidență tocmai acest aspect al politizării. Pe scurt, se dorea ca oamenii PSD-ului să pună mâna pe tot ce înseamnă resurse ale statului, companii de stat, etc. Adică, o nouă formă de “băieți deștepți” marca PSD.
La finalul sesiunii parlamentare trecute, majoritatea PSD – ALDE a modificat prevederile din actul normativ privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă care reglementau procedura de desemnare a conducerii companiilor de stat, pentru a da posibilitatea partidelor conduse de domnii Dragnea și Tăriceanu să numească pe cine doresc la conducerea acestor companii, în scopul transformării lor în feude personale şi într-o „vacă de muls” pentru clientela partidelor aflate la guvernare. Totul a început încă din momentul în care s-a discutat naționalizarea profiturilor companiilor de stat și a rezervelor speciale pe care le dețin și s-a continuat cu modificarea cadrului legislativ aferent, în vederea eliminării managerilor neafiliați politic de la conducerea acestora.
Prin admiterea sesizării PNL, Curtea Constituțională blochează pentru moment jaful și căpușarea puse la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Guvernului de a decide prin hotărâre de guvern societățile care vor fi exceptate de la aplicarea prevederilor din legea de modificare a OUG 109/2011. Ceea ce vedem este că foamea de bani a clientelei politice a coaliției PSD – ALDE este mare, iar tocmai din acest considerent nu se vor potoli în încercarea lor de a pune mâna pe tot ce înseamnă resurse de stat. Mai mult, prin înființarea Fondului Suveran de Investiții, din care vor face parte cele mai profitabile companii de stat, se va asigura din partea coaliției majoritare un control politic asupra acestora de 100%.
A doua decizie vizează o lege a justiției, mai exact legea nr.317 din 2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Prin această hotărâre a judecătorilor constituționali, se confirmă utilitatea sesizării pe care PNL a făcut-o. De asemenea, aceasta reprezintă o reafirmare a faptului că PSD a făcut lucrurile pe repede înainte, fără a ține cont de toate prevederile constituționale.
Prin toate sesizările de neconstituționalitate făcute la CCR, PNL a reușit o mare victorie în fața coaliției majoritare prin întoarcerea tuturor modificărilor aduse celor 3 Legi ale Justiției în Parlament, şi anume blocarea parcursului către promulgare și intrarea acestora în vigoare. Am acordat astfel răgaz pentru ca aceste legi să fie modificate, dar cu respectarea tuturor prevederilor legale.
PNL a acționat și va acționa în acord cu angajamentul său pentru a opri acțiunile PSD-ALDE care afectează independența Justiției. Reintrarea legilor menţionate în procedură parlamentară va face posibile noi ajustări și corecții aduse asupra acelor prevederi controversate care au generat mari nemulțumiri la nivelul societății și al corpului magistraților.
Nu vreau să cădem în plasa manipulării conduse de PSD – ALDE, potrivit cărora CCR ar fi decis, în contra-partidă, constituționalitatea tuturor celorlalte prevederi. Este o afirmație mincinoasă și ticăloasă. CCR s-a pronunțat numai și numai asupra prevederilor asupra cărora a fost sesizată!
Încă de la început, scopul declarat al PNL a fost ca aceste modificări legislative controversate să nu producă efecte juridice concrete. Până în acest moment, opoziția parlamentară exercitată de PNL a funcționat și, pe mai departe, ne vom bate ca abuzurile și încercările de subordonare a justiției de către PSD – ALDE să nu reușească.
Mai mult, PNL va continua să lupte și în cazul proiectului guvernanței corporative cu toate mijloacele parlamentare și constituționale, pentru a opri tentativele grupurilor de interese din jurul PSD – ALDE de a pune stăpânire pe resursele strategice ale României.
România trebuie guvernată în interesul și spre binele românilor, nu în interesul liderilor de partid. Aveți o nouă șansă, colegi parlamentari de la PSD și ALDE, să demonstrați că vă interesează ce vor românii şi că vă interesează să respectați Constituţia și legile ţării.

Comments are closed.