Header widget area left
Header widget area right

Centenar în paragină. Istoria Conacului de la Țigănești

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

Dezinteresul, neimplicarea sau ignoranța pentru valorile culturale ale țării sunt metehne ale unui sistem deficitar care, din păcate, lasă în umbră veritabile pagini de istorie, cum ar fi situația critică în care se află  Conacul de la Țigănești (com. Munteni, jud. Galați)

În apropierea zilei de 24 ianuarie, să ne amintim de istoria mai puțin cunoscută a Ecaterinei Conachi- „Cocuța”, cea care și-a transformat casa parintească, conacul de la Țigănești, într-un avanpost al luptei împotriva complotului  pus la cale chiar de soțul ei, care avea drept scop împiedicarea Unirii Principatelor. Pusă în situația de a alege între soț și idealul național, Ecaterina a divulgat în fața opiniei publice internaționale corespondența secretă a soțului ei către Poarta Otomană, salvând astfel, alături de fratele ei vitreg Costache Negri, viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și Alexandru Moruzi, proiectul unionist al vremii.

Dacă curajul și iubirea de țară ale Ecaterinei sunt omagiate cu prilejul zilei de 24 ianuarie, în ceea ce privește Conacul de la Țigănești, locul în care s-a pus la cale Unirea Principatelor de către liderii vremii, autoritățile au uitat complet de această bijuterie istorică care de mai bine de 20 de ani se află intr-o stare avansată de degradare.

Într-o interpelare adresată Ministrului Culturii cu privire la măsurile de protejare și conservare a Palatului de la Țigănești, înscris în registrul monumentelor istorice, mi s-a răspuns că Direcția Județeană pentru Cultură Galați monitorizează situația și are in vedere efectuarea de inspecții și controale în vederea stabilirii măsurilor în limitele competențelor, dat fiind faptul că proprietatea conacului este încă dezbătută în instanță. Eterna problemă a obiectivelor culturale românești aflate în stare de degradare: contestațiile în instanță și hațișurile legislative.

În calitate de senator, voi face toate demersurile  pentru ca un obiectiv cultural de talia Conacului de la Țigănești să fie reabilitat și valorificat, iar comuna Munteni să apară pe harta culturală a țării

Comments are closed.