Header widget area left
Header widget area right

100 de zile de guvernare PSD – ALDE, 100 de zile de chin pentru români

Stanga George
0 comentarii
Comunicate

Săptămâna trecută s-au împlinit 100 de zile de guvernare PSD – ALDE. În acestă perioadă am auzit PSD-ul lăudându-se cu programul de guvernare, cu măsurile pe care le vor adopta. În final, ce a rămas după 100 de zile? Nemulțumirea generală a românilor.

Promisiunile din campanie au fost uitate, la fel și declarațiile pe care liderii coaliției le-au acordat de-a lungul lunilor premergătoare campaniei. Totul a fost șters din memoria colectivă a coaliției de guvernare, iar obiectivul principal a devenit salvarea celor cu probleme penale. Aceasta a fost prioritatea guvernului Grindeanu, dacă ținem cont că imediat după instalare a fost dată deja celebra OUG 13.

Însă, cele mai mari probleme pe care le ridică această guvernare sunt cele care pornesc de la lipsa de încredere a românilor. După ce atacul la  justiție a fost dezamorsat în urma unui curent social rar întâlnit în România, a urmat și bomba din economie, numită bugetul anului 2017. Bugetul României trebuie să asigure predictibilitate și stabilitate, însă guvernul PSD – ALDE a adoptat încă de la început un buget fantezist, de ale cărui efecte vorbesc toți partenerii internaționali. Ar fi fost bine dacă erau lucruri pozitive, dar nu, este vorba de critici la adresa guvernului şi a celor care susțin actualul Executiv. Bugetul, așa cum arată, plus măsurile pe care vor să le adopte, ar putea afecta deficitul de 3% asumat în fața partenerilor europeni. Ce face guvernul PSD – ALDE? Ignoră toate avertismentele pe principiul că ei sunt cei mai buni.

Un proiect care a ținut prima pagină a ziarelor, care a stârnit un real interes în cadrul societății a fost legea salarizării. Deja este vorba despre o poveste utopică atunci când vorbim despre PSD și această lege. În 2015, același PSD, ne spunea că a lăsat o lege a salarizării la cheie, dar pe care nu a văzut-o nimeni. Așadar, istoria se repetă, iar la final vom avea un nou eșec în privința salarizării bugetare, un eșec pe care cei din PSD vor încerca să îl arunce în spinarea altcuiva, preferabil a opoziției.

Guvernul Grindeanu a promis la momentul instalării, 43 măsuri care urmau a fi realizate în primele trei luni ale anului. După primul trimestru, circa o treime dintre acestea nu au fost aplicate. Printre exemple se numără o nouă lege a redevențelor şi mult anunțata lege a prevenției, care ar scuti firmele de o serie de neplăceri în relația cu inspectorii Fiscului.

Guvernul PSD – ALDE nu a reușit să implementeze programe importante, precum cel împotriva hepatitei C, cel de reabilitare a școlilor fără avize de funcționare sau cel privind construcția primelor 500 de locuințe pentru tineri. Alte promisiuni pentru primul trimestru au fost măsurile fiscale de reducere a TVA la zero pentru vânzarea locuințelor, materii prime în agricultură sau publicitatea prin mass-media. Aș mai adăuga la aceste nerealizări și faptul că banul public a ajuns, din nou, o afacere de partid și că primăriile care vor primi finanţare vor fi cele care aparțin arcului guvernamental.

Cu ce rămânem după 100 de zile de guvernare PSD – ALDE? Multe promisiuni, foarte puține realizări, multă nemulțumire. Până în momentul în care guvernanții și cei din coaliția de guvernare nu vor înțelege că trebuie să guverneze pentru români și nu pentru binele personal, România va continua pe drumul periculos pe care a încadrat-o guvernarea PSD, unul sumbru din punct de vedere economic.

Vă mulțumesc!

Comments are closed.